چگونه بهترین دستگاه لیزر مو را انتخاب کنید؟
اگر در حال بررسی روش های حذف موهای زائد هستید، بسیار مهم است که تمام گزینه های موجود را در نظر بگیرید. شکی در آن نیست که شما تحقیقات تان را انجام داده اید و به این نتیجه رسیده اید که لیزر بهترین انتخاب برای شما است. اما چه تفاوت هایی میان لیزرهایی که در بازار موجود است، وجود دارد؟ در این مقاله جزئیاتی در مورد چهار نوع مختلف از دستگاه های رایج لیزر موهای زائد فراهم آورده ایم:
- روبی
- الکساندرایت
- دایود
- ان دی: یاگ (Nd:YAG)
دستگاه آی پی ال با این که لیزر نیست اما زیر مجموعه همین روش های درمانی قرار می گیرد. ما این روش را نیز در بررسی انواع لیزر موهای زائد قرار داده ایم و مزایا و معایب هر یک را شرح خواهیم داد. البته در مجموعه روش های نوری رفع موهای زائد، روش اس اچ آر نیز وجود دارد که نسخه پیشرفته آی پی ال می باشد و تکنولوژی آن بر پایه تکنولوژی آی پی ال شکل گرفته است. ما در این مقاله به بررسی این دستگاه نمی پردازیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد سیستم اس اچ آر می توانید به مقاله ” اس اچ آر ” مراجعه نمایید.
هدف از این بررسی، آشنایی با انواع دستگاه لیزر و شناخت این که هر کدام برای چه نوع پوست و مویی مناسب می باشد. حتما با تیپ های پوستی آشنا هستید. پوست افراد بر اساس رنگ پوست به 6 گروه تقسیم می شود که در زیر مشاهده می نمایید. در جدول زیر نیز، انواع دستگاهها و تناسب با نوع تیپ پوستی و مزایا و معایب آن بررسی شده است.
انوع دستگاه لیزر | نوع تیپ پوستی | مزایا | معایب |
دستگاه لیزر آرگون | به دلیل عدم کارایی در حذف موهای زائد استفاده نمی شود. | ||
دستگاه لیزر روبی | مناسب برای تیپ پوستی 1 و 2 | ||
دستگاه آی پی ال | مناسب برای تیپ پوستی 1، 2 و 3 | قابل تنظیم و مناسب برای طیف گسترده ای از انواع پوست. می تواند نواحی بزرگی را به سرعت مورد هدف قرار بدهد. | تاثیر آن به اندازه ی لیزر نیست. ممکن است موجب ایجاد هایپر پیگمنتاسیون شود. |
دستگاه لیزر الکساندرایت | مناسب برای تیپ پوستی 1، 2، 3 و 4 | سریع ترین دستگاه حذف موهای زائد. مناسب برای درمان نواحی بزرگ بدن. موثر بر روی موهای نازک و کرکی. می تواند موهای زائد پوست های سفید دارای کک و مک را درمان کند. | می تواند موجب تغییر رنگ در افرادی که پوست تیره تری دارند شود. |
دستگاه لیزر دایود | مناسب برای تیپ پوستی 1، 2، 3، 4 و 5 | احتمال ایجاد مشکلات پوستی کم تر است. دارای دوره ی نقاهت کوتاه و طول درمان سریعی است. | درد بیشتری نسبت به لیزر ها با تکرار آهسته تر دارد. تحقیقات علمی کم تری بر روی ماندگاری اثر آن انجام شده است. |
دستگاه لیزر ان دی : یاگ | مناسب برای تیپ پوستی 1 تا 6 | مزایا: برای انواع پوست بی خطر است. مناسب برای درمان نواحی بزرگ. می تواند زائده های عروقی را درمان کند. | دردناک ترین نوع لیزر. در پوست های سفید و هم چنین حذف موهای نازک زیاد تاثیر ندارد. ممکن است به طور کلی به جلسات درمانی بیشتری نیاز داشته باشد. |
دستگاه لیزر روبی چیست؟
- طول موج 694 نانومتر
به عنوان قدیمی ترین دستگاه لیزر موهای زائد (اولین دستگاه مورد تایید برای حذف موهای زائد)، ثابت شده ترین دستگاه است که دارای تحقیقات بالینی زیادی برای اثبات موثر بودن آن در حذف موهای زائد می باشد. از آن جایی که این دستگاه نسبت به دستگاه های دیگر، دارای بیشترین میزان جذب نور در ملانین است، برای موهای نازک و پوست و موهای تیره و روشن ( تا تیپ پوستی دو) مناسب ترین گزینه است هرچند هنوز ثابت نشده است که بر موهای بلوند، قرمز یا خاکستری تاثیر چندانی دارد یا نه. به دلیل جذب بالای نور توسط ملانین، استفاده از لیزر روبی در پوست های تیره تر توصیه نمی شود، زیرا ممکن است باعث ایجاد تغییر رنگ پوست شود. هر چند امروزه دستگاه های جدید تر و پیشرفته تر با تاثیر بهتر از روبی پیشی گرفته اند.
یکی از مزایای روبی نسبت به دیگر دستگاه ها، دارا بودن سیستم خنک کننده است که احتمال ایجاد سوختگی و دیگر عوارض جانبی را به حداقل می رساند. هم چنین سوزش و درد هنگام لیزر مو را نیز کاهش می دهد.
علاوه بر سیستم خنک کننده، فاصله ی دو ثانیه ای میان پالس های لیزر، روبی را به یکی از کم درد ترین روش های حذف مو در بازار تبدیل می کند.
نقطه ی ضعف روبی سرعت کمتر آن نسبت به دیگر مدل ها و همچنین ظرفیت درمانی کوچک آن است. این بدین معناست که برای دستیابی به نتیجه ای بلندمدت در مقایسه با دیگر لیزرها به جلسات درمانی بیشتری نیاز است.
در عین حال که روبی ثابت کرده نتایج ماندگار فوق العاده ای در پوست های سفید و موهای تیره دارد، امروزه روش های لیزری بهتری نیز وجود دارد.
مزایا: موثر حتی در موهای بسیار نازک و کرکی. سرعت پایین، آن را به یکی از قابل تحمل ترین روش ها تبدیل کرده است.
معایب: به دلیل میزان جذب بالای آن، خطر ایجاد اسکار و تغییرات رنگدانه ای بلند مدت در پوست های تیره وجود دارد. به همین دلیل استفاده از آن فقط به پوست های بسیار روشن محدود شده و افراد حتی باید از برنزه شدن نیز خودداری کنند. این روش منسوخ شده در نظر گرفته می شود.
دستگاه لیزر الکساندرایت چیست؟
- طول موج 755 نانومتر
لیزر الکساندرایت یک نوع لیزر است که نور دارای انرژی بالا را از یک کریستال الکساندرایت منتشر می کند. هنگامی که نور از کریستال الکساندرایت عبور می کند، پرتو نوری با طول موج 755 نانومتر تولید می شود. این عدد تعیین کننده میزان نفوذ نور لیزر به دورن پوست است. رنگ نور لیزر الکساندرایت قرمز است.
لیزر الکساندرایت را می توان در حالت کیوسوئیچ قرار داد که باعث می شود لیزر، در پالس های کوتاه پرتوهای پر انرژی تولید کند. این ویژگی چیزی است که آن را برای حذف موهای زائد موثر می کند.
لیزر الکساندرایت علاوه بر استفاده در حذف موهای زائد در موارد زیر نیز کاربرد دارد:
- درمان لکه های پیری
- درمان رگ های عنکبوتی
- درمان لک های مادرزادی عروقی
- پاک کردن تتو
لیزر الکساندرایت سرعت بالاتری نسبت به دیگر مدل ها دارد و اندازه ی محلی که درمان می کند، بیشتر است. بنابراین انتخاب مناسبی برای درمان نواحی بزرگ با سرعت بالا است. این دستگاه دارای عمق نفوذ فوق العاده می باشد و آن را به یکی از موثرترین و سریع ترین روش های موجود تبدیل کرده که به جلسات درمانی کم تری نیاز دارد.
علاوه بر آن ثابت شده است که در حذف موهای نازک تر نسبت به دیگر مدل ها تاثیر بیشتری دارد و آن را برای نواحی از بدن که دارای موهای ضخیم نیست، ایده آل کرده است. معایب سرعت بالا این است که باعث می شود لیزر الکساندرایت نسبت به روبی دردناک تر باشد.
با وجود طول موج بلندش هنوز هم خطر تغییر رنگدانه ی پوست به دلیل جذب بالای نور توسط ملانین در پوست های تیره تر وجود دارد. بنابراین برای پوست های نوع یک تا سه بهترین گزینه است. هر چند در تیپ پوستی چهار هم کاربرد دارد اما اثر آن کمتر است.
الکساندرایت به طور کلی به عنوان یکی از بی خطرترین و موثرترین روش های لیزر برای حذف موهای زائد شناخته می شود. مخصوصا هنگامی که می خواهید نواحی زیادی از بدن را با سرعت بالا درمان کنید.
مزایا: شاید بهترین مزیت آن، سرعت بالای آن باشد که باعث می شود نواحی بزرگ تری از پوست را سریع تر درمان کند. این ویژگی، لیزر الکساندرایت را به یکی از سریع ترین روش های حذف مو تبدیل کرده است. از دیگر مدل ها تاثیر بیشتری بر روی موهای نازک دارد و می توانند افراد با پوست های روشن و کک مکی را نیز درمان کند.
معایب: ممکن است باعث ایجاد تغییر رنگ و سوختگی پوست های تیره تر شود.
دستگاه لیزر دایود چیست؟
- طول موج: 810-800 نانومتر
لیزر دایود یکی از جدید ترین لیزرها در بازار می باشد. مانند لیزر الکساندرایت داری عمق نفوذ بالا در فولیکول مو می باشد، که موجب محافظت از پوست در برابر اشعه و در نتیجه درمانی بی خطرتر می شود. این ویژگی، لیزر دایود را برای پوست های تیره بی خطر می کند، هر چند از آن جایی که تحقیقات بلندمدتی درباره درمان پوست های تیپ 6 انجام نشده است، این لیزر برای پوست های تیپ شش توصیه نمی شود.
لیزر دایود ثابت کرده که برای پوست های تیپ یک تا پنج نتایج بی خطر و فوق العاده ای بر جای می گذارد. جدید بودن این روش بدین معناست که هنوز تحقیقات کافی درباره ی نتایج آن در بلند مدت انجام نشده است. نتایج بلند مدت گزارش شده نشان دهنده ی کاهش 70 درصدی موها پس از هجده ماه می باشد.
دایود برای پوست های روشن تا متوسط طراحی شده و بر روی موهای تیره و ضخیم بهترین تاثیر را می گذارد. توانایی آن برای پوشش نواحی بزرگ، آن را به انتخابی عالی برای کمر و ناحیه ی بیکینی تبدیل کرده است.
در مورد عوارض جانبی، حتی با وجود عمق نفوذ بیشتر، هنوز هم احتمال ایجاد هایپرپیگمانتاسیون و اسکار وجود دارد. در بیشتر موارد عوارض جانبی موقتی می باشند. عمق نفوذ زیاد باعث می شود درمان دردناک تر نیز باشد. احتمال ایجاد کهیر با لیزر دایود بیشتر از دیگر مدل ها می باشد.
مزایای دایود، موثر بودن آن برای درمان پوست های تیره و برنزه و همچنین موهای های زبر و ضخیم است. با وجود اینکه درمان با لیزرهای الکساندرایت برای پوست های روشن و nd:yag برای پوست های تیره نیز امکان پذیر می باشد، اما به طور علمی ثابت شده که لیزر دایود تنها مدلی است که با یک دستگاه می تواند به طور اثربخش، تیپ های پوستی مختلف را درمان کند.
مزایا : طول موج بلندتر آن، خطر احتمال آسیب پوستی را کاهش می دهد. طول درمان کوتاه تر و ریکاوری سریع تری دارد. تاثیر بیشتری بر روی موهای زبر نسبت به مدل های دیگر دارد.
معایب: نقطه ضعف اصلی لیزر دایود این است که به دلیل جدید بودنش هنوز تحقیقات کافی در رابطه با عوارض لیزر دایود و نتایج بلندمدت آن به دست نیامده است. شاید عوارض لیزر دایود همانند سایر لیزر موهای زائد باشد. برای آشنایی با عوارض لیزر موهای زائد اینجا کلیک کنید.
دستگاه لیزرNd : YAG چیست؟
- طول موج: 1064 نانومتر
این لیزر جدید ترین دستگاه لیزر موهای زائد در بازار می باشد و به طور خاص برای حذف موهای زائد پوست های برنزه و تیره طراحی شده است. این نوع دستگاه برای پوست های نوع یک تا شش کاربرد دارد و ثابت شده که در کاهش رشد مو در همه تیپ های پوستی موثر است.
به دلیل جدید بودن این نوع لیزر هنوز تحقیقات کافی در رابطه با تاثیر بلندمدت آن انجام نشده است. به دلیل عمق بالای نفوذ آن نسبت به دیگر لیزرها، لیزر ND:YAG می تواند از رنگ دانه های تیره رنگ پوست نیز بگذرد و مستقیم به سراغ هموگلوبین های فولیکول مو برود.
در حالی که خطر سوختگی و زخم در تمام تیپ های پوستی در لیزر ND:YAG وجود دارد. به این دلیل که بر خلاف دیگر مدل ها، ملانین اولین رنگدانه هدف قرار گرفته شده نیست. یکی از مزایای این لیزر قابلیت تنظیم عمق نفوذ به مقدار کم تر است ( با طول موج 532 نانومتر) تا بتواند موهای نازک تر نزدیک به سطح پوست را هدف بگیرد. اما بهرحال موثر بودن آن به طور کامل ثابت نشده است.
هنوز ثابت نشده است که لیزر ان دی:یاگ بر روی موهای روشن ( بلوند، خاکستری و قرمز) تاثیر دارد یا خیر. همانند لیزر دایود، فرکانس و میزان نفوذ بالای آن می تواند درمان را دردناک کند، هرچند بسیاری از افراد می گویند درد آن قابل تحمل است.
همانطور که مشخص است، لیزر ND:YAG انتخاب اولیه ی افرادی است که پوست تیره دارند. هم چنین برای درمان مشکلات عروقی مختلف نیز به کار برده می شود.
مزایا: توانایی درمان هر شش تیپ پوستی را دارد.
معایب: درد بیشتری از دیگر لیزرها دارد. مدارک کافی در رابطه با ماندگاری نتیجه وجود ندارد. احتمال بروز سوختگی، تغییر رنگ و اسکار وجود دارد.
دستگاه آی پی ال یا نور شدید پالسی
- طول موج: 1200 – 500 نانومتر
هر چند که کاربرد درمانی یکسانی با لیزرها دارد، اما آی پی ال اساسا لیزر نیست.
لیزرها از پرتو نور تک رنگ در یک طول موج استفاده می کنند، اما آی پی ال از پرتو نور چند رنگ، غیر متمرکز و دارای طیف گسترده برای تابش روی سطح پوست و هدف گیری ملانین استفاده می کند. آی پی ال قادر است نواحی بزرگ تر را با سرعت بیشتری هدف بگیرد، در حالی که لیزر بیشتر بر روی نقطه ی خاصی تمرکز می کند.
به عنوان یکی از بی خطرترین روش های حذف موهای زائد در بازار، اثر گذاری آن بر روی پوست های تیره و در طولانی مدت، همانند لیزر نیست.
آی پی ال بر تیپ پوستی یک و دو اثر گذاری بیشتری دارد. در حالی که ادعا می شود برای تمام مدل پوست ها کاربرد دارد، اما نتایج حاصل در پوست های نوع دو به بالا زیاد مورد قبول نبوده است. دستگاه آی پی ال را می توان برای درمان موهای روشن استفاده کرد اما هنوز تحقیقاتی در رابطه با موثر بودن آن انجام نشده است.
معمولا نسبت به لیزرها ارزان تر است و درد کم تری دارد. نتیجه ی حاصل شده با آی پی ال نیز به خوبی لیزر نمی باشد.
مهم ترین مزیت استفاده از سیستم آی پی ال این است که می توان علاوه بر حذف موهای زائد با تعویض فیلتر دستگاه به درمان عارضه های مختلف پوستی مانند پیگمانتاسیون، مشکلات عروقی پوست، آکنه و جوانسازی پوست پرداخت.
مزایا : بی خطر است. تائید شده برای انواع مدل های پوست. مقرون به صرفه می باشد، زیرا می تواند برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی به کار برده شود.
معایب: برای ماندگاری نتیجه به جلسات درمانی بیشتری نسبت به لیزر نیاز است.
مزایای لیزر الکس
لیزر الکس به عنوان موثرترین نوع لیزر برای انواع پوست و مو در نظر گرفته می شود، چرا که این لیزر پوست تیره را همانند دیگر لیزرها تحت تاثیر قرار نمی دهد. همانند دیگر لیزرها، لیزر الکساندرایت نیز برای پوست های روشن و بسیار روشن بسیار موثر است و همچنین ثابت شده است که این لیزر برای حذف موهای بسیار نازک و کرکی که بسیاری از دستگاه ها نمی توانند برطرف کنند، بسیار مفید می باشد.
طول موج نور منتشر شده از لیزر الکساندرایت به راحتی توسط ملانین (سلول های رنگدانه دار) موجود در موهای شما جذب می شود که باعث گرم شدن و از بین رفتن این سلول ها می شود.
توجه داشته باشید که برای پوست های بسیار تیره، بهترین گزینه لیزر Nd: YAG است، زیرا طول موج بسیار بالا این پرتو بدون تاثیر بر روی پوست، به فولیکول های مو نفوذ می کند.
اثر گذاری لیزر الکساندرایت
با لیزر الکساندرایت میزان ریزش مو بعد از جلسات درمانی توصیه شده حدود هفتاد درصد می باشد. معمولا بین شش تا هشت جلسه درمان برای موهای نازک و هشت تا دوازده جلسه برای موهای ضخیم تر نیاز است.
همچنین این لیزر سریع ترین نوع لیزر نیز شناخته می شود و حجم زیادی از مو را در تعداد جلسات کمی از بین می برد. افرادی که قصد دارند نواحی بزرگ بدن شان ( مانند شکم، قفسه ی سینه، پشت، بازوها یا پاها ) را لیزر کنند، معمولا لیزر الکساندرایت به آن ها توصیه می شود.
لیزرهای الکساندرایت تنها لیزری است که برای درمان پرمویی توصیه می شود.
تفاوت لیزر دایود و الکساندرایت چیست؟
یکی از محبوب ترین انواع لیزر برای حذف موهای زائد لیزر دایود پالسی است که طول موج آن کمی از الکساندرایت بلندتر است.
در تحقیقی که در سال 2001 انجام گرفت این دو روش با یکدیگر مقایسه شدند تا مشخص شود کدام یک نتایج بهتر و ماندگارتری دارد. لیزر الکساندرایت رشد مو را 85 درصد کاهش داد در حالی که لیزر دایود باعث کاهش 84 درصدی رشد مو شد. چهار جلسه درمانی با هر دو روش منجر به کاهش نود درصدی رشد مو برای دوازده ماه شد.
در سال 2006 تحقیقی در رابطه با اثر بخشی هر دو روش انجام شد و مشخص شد که هر دو تاثیر یکسانی دارند. هر چند لیزر دایود 28.6 درصد احتمال بروز عوارض جانبی دارد، در حالی که در لیزر الکساندرایت این مقدار 9.5 درصد بود.
عوارض لیزر الکساندرایت
آیا استفاده از لیزر الکساندرایت عوارض جانبی هم دارد؟ متاسفانه همانند دیگر لیزرها این دستگاه نیز برخی عوارض جانبی دارد.
افرادی که دارای پوست بسیار تیره هستند، احتمال بروز هیپوپیگنتاسیون وجود دارد (لکه های پوستی روشن که با لیزر درمان می شوند). همانطور که گفته شد لیزر الکساندریت موثرترین روش برای افراد با پوست بسیار تیره نیست.
حتی کسانی که پوست روشن تری دارند این احتمال وجود دارد که رنگ دانه های پوستی از بین بروند. از طرف دیگر این خطر وجود دارد که پوست به دلیل نور لیزر، شروع به تولید بیش از حد ملانین کند که می تواند منجر به ایجاد لکه های تیره روی پوست شود.
درمان دردناک است اما معمولا اندک است. معمولا ژل خنک کننده ای هنگام درمان در محل مالیده می شود تا از درد بکاهد و از ایجاد ورم جلوگیری کند.
معمولا کمی ورم و خارش بعد از لیزر وجود دارد، اما باید بعد از چند روز از بین برود. پوست ممکن است کمی قرمز شود ولی فقط در صورت استفاده ی نادرست از لیزر می سوزد.
احتمال ایجاد کبودی حدود 10 درصد وجود دارد اما بعد از چند روز محو خواهد شد.
آیا لیزر الکساندرایت مورد تایید وزارت بهداشت آمریکا (FDA) است؟
اگر در فکر حذف موهای زائدتان با لیزر هستید، بهتر است مطمئن شوید که لیزری که استفاده می کنید مورد تایید وزارت بهداشت آمریکا می باشد. لیزر الکساندرایت در سال 1997 مورد تایید این سازمان قرار گرفت.
سه نوع برند محبوب لیزر موهای زائد الکساندرایت و دارای تایید شده توسط وزارت بهداشت آمریکا عبارتند از:
- اپی تاچ پلاس EpiTouch Plus
- جنتل لیزر GentleLASE
- آپوجی Apogee
داده های بالینی لیزر الکساندرایت
تحقیقات بسیاری در رابطه با کارایی لیزر الکساندرایت انجام شده تا کارایی آن مشخص شود. بر اساس تحقیقات مشخص شده است که لیزر الکساندرایت یک روش موثر برای حذف موهای زائد است.
در این جا سه تحقیق کلی به عنوان مرجع وجود دارد:
بررسی اثرات جانبی بر روی پوست های تیره
هجده مرد و 132 زن با تیپ پوستی چهار تا شش با لیزر الکساندرایت درمان شدند. عوارض جانبی فقط در دو درصد آن ها مشاهده شد.
بررسی تاثیر گذاری دستگاه لیزر الکس
126 نفر طی یک دوره ی پانزده ماهه با لیزر الکساندرایت درمان شدند. فاصله ی میان جلسات از چهار هفته تا سه و نیم ماه متغیر بود.
نتیجه ی تحقیق نشان داد که به طور متوسط بیشتر از 88 درصد ریزش مو سه ماه بعد از آخرین درمان وجود داشته است.
مقایسه ی لیزر الکساندرایت و الکترولیز در حذف موهای زائد
بعد از سه جلسه درمان موهای زائد با لیزر الکساندرایت با فاصله ی درمانی چهار هفته، بیماران شش ماه پس از درمان 74 درصد کاهش مو داشتند. الکترولیز تنها منجر به کاهش 35 درصدی موهای زائد شد.
نتیجه گیری: کدام دستگاه لیزر بهتر است؟
انتخاب بهترین دستگاه لیزر موهای زائد به فاکتور های مختلفی بستگی دارد که یکی از این فاکتور ها، تیپ پوستی فرد می باشد که در این مقاله به آن اشاره کردیم. امروزه برای درمان بی خطر و موثر هر نوع پوستی لیزر متناسب با آن وجود دارد. اگر به دنبال حذف موهای زائد خود با لیزر هستید، بسیار مهم است که قبل از هر نوع درمان تحقیقات کافی انجام دهید. حتما با پزشک درباره ی نوع لیزری که استفاده می کند صحبت کنید تا اطمینان پیدا کنید که بهترین دستگاه لیزر مو به کار برده می رود تا بهترین نتیجه را برای شما داشته باشد. ( درباره ی لیزر بودن آن مطمئن شوید زیرا بسیاری از مراکز از آی پی ال به جای لیزر استفاده می کنند ).